Forbud mot oppdrett av kanin til pels

Kaniner har ikke alltid vært kjæledyr eller oppdrettsdyr. Dette har skjedd relativt nylig om man sammenlignet med andre husdyr. Forfedrene til både oppdretts- og kjæledyrkaniner er den ville europeiske kaninen man fremdeles kan se ute i naturen om man er heldig. Ville kaniner lever i varierende habitater inkludert skog, enger, savanner, ørkener og våtmark. Ville kaniner er av de vanligste dyrene over store deler av verden.

Det naturlige livet til kaniner

Kaniner er byttedyr og for å unngå rovdyr jakter de hovedsakelig i skumring og daggry. De er planteetere og spiser en rekke planter, inkludert gress. Når en kanin kommer ut av hjemmet sitt, som oftes er under bakken, vil man ofte se dem sette seg opp på bakbeina og snu ørene sine rundt. Dette gjør de for å se og høre etter potensielle farer og rovdyr. Dette er en del av deres naturlige oppførsel. Kaniner har en utmerket luktesans og perifert syn og er veldig gode til å grave. Når de blir jaktet av et rovdyr, gir de lange, kraftige bakbeina dem mulighet til å løpe veldig fort. En kanin kan lett nå en hastighet på 50 kilometer i timen. De kan også hoppe over en meter høyt. Kaniner er svært sosiale dyr og bor i familiegrupper på 2-9 kvinner, 1-3 menn og deres avkom. Hele familien deler et nettverk av bol som kan strekke seg over mange kilometer. Slik vet kaninene at de alltid har et trygt sted å gjemme seg om et rovdyr skulle dukke opp. Bolene til kaninene vil inneholde ulike rom og alle har de sitt eget bruksområde. Et rom til å sove, et rom for mat osv. Kvinnelige kaniner har en tendens til å reprodusere når klimaet er gunstig. Før de gjør seg klar til å føde, vil de bygge et rede som de isolerer med sin egen pels. Dette redet bygges alltid i en egen del av bolet deres. Etter at kaninene er født, forlater hun dem alene for det meste av tiden. Moren kommer bare inn i bolet et par minutter en gang om dagen for å mate ungene og forsegler inngangen når hun går. Slik holder hun ungene trygge og sikrer at de ikke stikker av.

Kaninoppdrett i dag

På verdensbasis slakter vi over en milliarder kaniner hvert år. Rundt 50% av dette dyremisbruket skjer i Kina, men også her hjemme slaktet vi kaniner over en lav sko. Innenfor EU, Norge inkludert, slakter vi over 330 millioner kaniner hvert år. Som du sikker skjønner er ikke dette ville kaniner som har hatt muligheten til et godt og naturlig liv. Neida, vi setter opp store oppdrettsanlegg og tvangsforer kaniner slik at de skal bli store og feite så fort som mulig. Alt dette mens det forsvarsløse dyret må oppholde seg innesperret i et lite bur hvor de knapt kan snu seg. Her, uten noen som helst mulighet for å leve et naturlig liv, eller utforske sin naturlige lynde, sitter kaninen i flere måneder før den blir slaktet for pels og kjøtt. Ved en rekke oppdrettsanlegg benytter de ikke kjøttet heller. De er kun ute etter pelsen, da kjøttet ofte er uspiselig grunnet tvangsforing og medisiner som pakkes i dyret for å holde det frisk lenge nok.

Takket være arbeidet til en rekke flotte organisasjoner i Norge og verden forøvrig, jobbes det hver dag for å få slutt på denne torturen av et flott, vilt dyr. Om du vil hjelpe til i arbeidet, kan du støtte en av organisasjonene økonomisk, men viktigst av alt er at vi slutter å kjøpe produkter som benytter seg av pels fra oppdrett. På den måten, og bare den, kan vi få stoppet disse grusomme handlingene.

Privacy Policy