Hvilke behov har kaniner?

De 3 viktigste behovene til en kanin er høy, høy og høy! I motsetning til populær tro, trenger ikke kaniner salt, vitaminer eller harde treobjekter å gnage på. Tennene holdes slitt i riktig lengde av silikat og lignende innhold i høyet. Ikke gi kaniner planter, vegetasjon eller for mye grønnsaker. For mye av det gode kan skade dyret. Begrens mengde pellets du mater en voksen kanin. En 1/4 kopp, per 2 kilo kroppsvekt er passe hver dag.

Ja og Nei mat for kaniner

Kaniner elsker grønnsaker, men det er langt fra alt som er godt for dem. Hold deg til alle typer bladsalat, persille, koriander, basilikum og parsnipper. Unngå kål, brokkoli og blomkål. Begrens også mengder søte grønnsaker som gulrøtter og erter. Som en ekstra kos kan man trygt gi kaninen svært lave mengder eple, banan, solsikkefrø, og gulrot. Kaniner elsker dette, men for mye kan forårsake forstoppelse og magesår. For hyppigere kos anbefales duftende urter, som nevnt ovenfor.

Vann

Sørg alltid for at kaninen har rikelig med friskt vann tilgjengelig. Det er ikke å anbefale at du gir dyret vann i en skål. Kaninen vil fort søle til vannet eller tømme det ut. Ta deg en tur på nærmeste dyrebutikk og kjøp flasker som du kan henge fast på veggen av buret. Disse er enkle å fylle på og kaninen klarer ikke å rive dem ned.

Bolig

En kanin som er avlet av mennesker til kjæledyrbruk, vil ikke klare seg videre godt ute i naturen. Grunnet at den aldri har hatt muligheten til å lære av sine foreldre og prøvd ut sine naturlige egenskaper, må du passe på den og sørge for at den har et trygt og varmt bo. Om kaninen klarer å komme seg ut i det fri, kan den lett dø av hjerteinfarkt grunnet redsel og lav temperatur. Den vil også være ekstra utsatt for rovdyr og sykdommer da den er ute av sitt “naturlige” element.

Om du holder kaniner i bur med vaier eller ståltråder i bunn, må du alltid sørge for at det er et godt dekke med gamle aviser eller klær på topp. Kaniner er avhengige av potene sine og selv om de er utrolig dyktige gravere, er potene meget skjøre. Best av alt er et bur med bunn av tre. Det er trygt og godt for potene og kaninen skjønner raskt at de ikke kan grave seg gjennom.
Pass også på at det ikke er for stor avstand mellom sprinklene på buret. Kaniner er oppfinnsomme og vil fort sette seg fast i forsøk på å komme ut.

Hold kjønnene adskilt

Vi har alle hørt uttrykket; å ha seg som kaniner. Vel, det stemmer godt. En hunnkanin kan bli gravid i løpet av bare 30 minutter og kan føde et kull hver 30 dager. Når man da vet at et kull kan være på opp til 20 kaniner, er det lurt å holde dem adskilt. En hunnkanin har også en stygg tendens til å være aggressiv og angriper lett hannkaninen uten noe forvarsel om han kommer inn på hennes område. Litt om kvinner flest med andre ord.

Sosialisering

Kaniner er ekstremt sosiale dyr. Har du muligheten, bør du la din kanin møte andre kaniner ved jevne mellomrom, men husk at det må skje på deres premisser. Ikke bare pakke en kanin inn i et fremmed bur. Det kan fort gå veldig galt. En lukket garasje er en mulighet. En annen er en hundegård (uten hund i!) eller lignende. Husk at kaniner er gode til å hoppe, så et gjerde på en meter i høyde er ikke noe utfordring for en sprek kanin. Om din kanin ikke liker andre kaniner, er det ingen fare. Akkurat som hos oss mennesker, er det enkelte som bare foretrekker å holde seg for seg selv.

Privacy Policy