Foring av kanin

På samme måte som mennesker, setter også kaniner pris på et riktig godt måltid. En fin blanding av høy, grønnsaker, pellets, samt frisk vann gjør din kanin sunn og glad.

Høy

Ferskt høy skal utgjøre størstedelen av kaninens diett og må alltid være tilgjengelig. Voksne kaniner kan spise de fleste typer høy, mens yngre kaniner må bli matet med alfalfa. Alfalfa bør ikke gis til voksne kaniner på grunn av det høye innholdet av protein og sukker. Høy er viktig for kaniner fordi det gir dem essensielle fiber som trengs for god fordøyelseshelse og det bidrar til å slite ned kaninens tenner (som kontinuerlig vokser) og god tannhelse. Plassering av høy i den ene enden av en søppelboks vil også oppmuntre til bruk av søppelkassen, noe som er lurt da kaniner, som mus, gjør fra seg samtidig som de spiser. Når du velger høy bør du sørge for at det ser frisk ut og lukter godt. Ikke velg et høy som ser brunt og muggaktig ut. Lukt alltid på gresset. Du kjenner med en gang om det er dårlig. Oppbevar høyet på et tørt sted, i en åpen beholder. Slik tillater du at luft kommer til høyet og forhindrer at det blir mykt og fuktig. Kjøp gjerne høy i en større mengde fra en lokal bonde. Det pleier å være mye mer økonomisk enn å kjøpe poser fra den lokale dyrebutikken.

Grønnsaker

Et variert utvalg av grønnsaker bør være en del av kaninens daglige diett. Når du velger grønnsaker, let etter de som er friske og fri for plantevernmidler. Vask alltid grønnsakene grundig før du gir dem til kaninen din. Gi nye grønnsaker i små mengder til du kan bedømme om kaninen din reagerer godt på dem.

Grønnsaker de fleste kaniner liker og tåler godt:

Basilikum, bok choy, brokkoliblader (stenger eller topper kan gi kaniner luftsmerter), gulrøtter (gulrøtter har høyt innhold av kalsium og bør gis i små mengder), selleri, cilantro, kløver, løvetann, dill, kålhode (i små mengder), salat (romaine eller mørkt blad. Ingen isbergsalat og ingen kål), mint og persille.

Vann

Friskt vann må alltid være tilgjengelig for kaninen din. Hvis du har et bur, er en hengende vannflaske et fint alternativ. Kaniner vil også drikke fra en vannskål, men de kan fort tømme den over eller skitne til vannet. På varme dager kan det være lurt å legge isbiter i vannet. Kaniner er ikke glad i lunkent vann. Om du føler at kaninen din drikker for lite, kan du la grønnsakene du serverer være ekstra våte. Slik får de i seg både vann og mat.

Pellets

Disse bør kjøpes ofte slik at de er ferske da kaniner vil rynke på nesen til gamle pellets. Se etter pellets med høyt fiberinnhold og lite protein. Du må begrense kaninens pelletsinntak etter som han/hun eldres. Pellets med høyt innhold av protein kan føre til fedme og andre helseproblemer hos kaniner. Ikke gi pellets med tilsetningsstoffer. Disse kan være direkte skadelige for kaninen din.

Lørdagskos

Alle elsker en godbit nå og da, men for å sikre helsen til kaninene din, bør de bare få av og til. Ikke gi kaninen din karbohydrater som brød, kjeks, pasta, pretzels, kaker, chips eller frokostblandinger. Selv om det er merket for kaniner, har mange av disse kommersielt solgte godbitene for kaniner meget høyt innhold av fett og sukker. Gi heller aldri sjokolade da det er giftig for kaniner.

Frukt er det beste alternativet for en godbit, men igjen bør du bare gi det i små mengder på grunn av sukkerinnholdet. Prøv å kjøp økologiske frukter som du vet er fri for plantevernmidler. Akkurat som med grønnsaker, må du vaske frukten godt før du gir det til kaninen.

Frukt som kaniner liker er:

Jordbær
Bringebær
Bananer
Ananas
Epler (ingen frø)

Privacy Policy